Ana Sayfa Blog

Nörobilim ve İkna Eğitimi – Terra İlaç

0

Terra İlaç dönem toplantısı / Antalya

KAGİDER Tech Talks

0

İş Dünyası Hangi Dijital Yetkinliklere İhtiyaç Duyuyor? 15 Mart’ta KAGİDER Tech Talks’ta konuşuyoruz!

Fonksiyonel Tıp Kongresi

0
Fonksiyonel Tıp Kongresi
Fonksiyonel Tıp Kongresi

Dr. Kıvılcım Kayabalı 16-18 Ekim 2020 tarihlerinde Türkiye’de ilk kez düzenlenen Fonksiyonel Tıp Kongresinde Beynimiz ve Koku, Olfaktör Sistem ve HPA aksı başlıklı iki farklı sunum gerçekleştirdi.

Nörobilim ve Zihinsel Dönüşüm Arçelik Eğitimleri

0
Nörobilim ve İkna Arçelik Eğitimleri
Nörobilim ve İkna Arçelik Eğitimleri

Nörobilim ve Zihinsel Dönüşüm Arçelik Eğitimleri 2019 ve 2020 yılı boyunca devam ediyor.

NAHA Sertifikalı Aromaterapist Eğitimi

0
NAHA Sertifikalı Level 1 Aromaterapist Eğitimi
NAHA Sertifikalı Level 1 Aromaterapist Eğitimi

NAHA Sertifikalı Aromaterapist Eğitimleri devam ediyor.

Yaratıcılık Sessizlik Anlarında Ortaya Çıkıyor

0
Yaratıcılık sessizlik anlarında ortaya çıkıyor
Yaratıcılık sessizlik anlarında ortaya çıkıyor

Bu haftaki konuğumuz Neuroakademi İstanbul’un kurucusu Dr. Kıvılcım Kayabalı. Kıvılcım Hanım’la, beynimizi etkili kullanarak iş performansımızı nasıl artırabileceğimizi konuştuk.

• Günümüz iş dünyasında beynimizi etkili kullanmaya mecburuz. Yapay zeka ile ilgili gelişmeler birçoğumuzun işini elinden alabilir derken pandemi nedeni ile oluşan kriz mevcut birçok işin şeklini geriye dönülmeyecek şekilde değiştirdi ve bir yandan da nüfus yaşlanıyor. Emeklilik yaşının yükselmesi önemli bir olgu ve artık ileri yaşlara kadar çalışmamız gerekecek. Bu durumda zaman içerisinde farklı yetkinlikleri kazanmaya hazır olmamız gerek. Bu gelişmelerin yaşandığı bir dünyada beynimizi daha etkili kullanmamız gerekiyor. Beynimizi nasıl geliştirebiliriz?

Fiziksel olarak genç kalmak istediğimiz gibi, zihinsel olarak da genç kalmak istiyoruz. Bundan 10-15 yıl öncesine kadar beyin hücrelerinin yenilenemediğini düşünüyorduk. Nörobilim çalışmaları bize gösterdi ki beyin hücrelerimiz tekrar yapılabiliyor ve yeni networkler oluşabiliyor. Biz buna “nöroplastisite” diyoruz, ileriki yıllarda bunu fazlasıyla duyacağız. Nöroplastisitenin açılımı şöyle; nöro sinir hücresi demek, plastik ise esneyebilen demek. Yani beynimiz oldukça plastik bir yapıda öğrendiklerimizi koşullara ve deneyimlere bağlı olarak yeni bağlantılar oluşturabiliyor. Öğrendiğimiz, yaptığımız şeyler tekrar edersek, bu bağlantılar güçlenebiliyor. Tekrar etmeyi bıraktığımızda ise budanıyor ve yok oluyor.

• Kötü bir şeyi tekrar edersek, olumsuz olarak bu da geçerli değil mi?

Tabii ki geçmişte yaşadığımız kötü deneyimleri, olumsuz düşünceleri sürekli tekrar edersek, bu durumda birtakım nöral yapılar oluşturuyor ve biz geçmişteki kötü deneyimlere bağımlı olabiliyoruz. Olumsuz bir deneyimi tekrar etmek, o duyguyu yaşamak zihnin hoşuna gidiyor. Bunu engellemek mümkün.

Beynimizde 86 milyar nöron, yani sinir hücresi var. Her nöron, her an 10 bin farklı nöron ile bağlantı kuruyor. Beynimizde sürekli bir kimyasal ve elektriksel uyarı var ve bu uykuda bile devam ediyor. Bunun sonucunda nörotransmitter dediğimiz maddeler açığa çıkıyor. Örneğin serotonin azlığında kendimizi kötü hissediyoruz, depresyona giriyoruz. Dopamin kendimizi iyi hissettiğimizde, iyi bir şey başardığımızda açığa çıkıyor, adrenalin heyecanlandığımız zaman artıyor. Oksitosin ise bağlılıkla ilgili bir nörotransmitter, özellikle sevdiğiniz bir insana sarıldığımız zaman artıyor. Biz beynimizde yeni bağlantılar oluşmasını nasıl sağlayabiliriz? Bu mümkün mü? Evet mümkün. Hayat boyu öğrenerek… Ne kadar çok kitap okursak, ne kadar çok yeni deneyim yaparsak, ne kadar çok seyahat edersek. Özellikle belli bir yaştan sonra bir müzik aleti çalmak. Öğrenmekten bahsettim ama nöroplastisiteyi artıran şeylerin başında roman okumak geliyor. Roman okurken duyma ile ilgili bir şey okuyorsak, duyma korteksi, görme ile ilgili bir şey okuyorsak görme korteksi harekete geçiyor.

• Yine de kitap okumak, başka bir aktiviteye nazaran edilgen bir eylem değil mi?

Hayır, beynimiz için çok yararlı bir eylem. Çünkü birçok beyin bölgesi aktive oluyor, yeni bağlantılar oluşuyor.

KİTAP OKURKEN ALTINI ÇİZMEYİN KÜÇÜK NOTLAR ALIN

• İş kitabı ile roman arasında bir fark olduğu söyleniyor. İş ile ilgili kitap okumak güzel tabii ki, birçok şey öğreniyoruz. Roman başka bir şeydir deniyor. Bir hayal dünyası yaratıyor.

Tabii ki hayal dünyası yaratıyor. İş kitabında ise şöyle bir şey öneriliyor. Altını çizmeyin küçük notlar alın deniyor. Okuduğunuz kitabı başkalarına anlatın, o zaman tam anlamıyla da öğrenmiş olursunuz. Ben özet çıkarıyorum ve onu başkalarıyla paylaşmak için yayınlıyorum.

İŞ YAPTIĞIMIZ ZAMANIN YÜZDE 47’SİNDE ZİHNİMİZ BAŞKA BİR YERDE OLUYOR

• Çalışma sırasında performansımızı nasıl artırabiliriz? Multitasking iyi bir şey mi?

Multitasking hiç iyi bir şey değil. Biz kadınlar mecburiyetten yapıyoruz. Montaigne’in çok güzel bir sözü var “eğer her yerde iseniz, hiçbir yerdesiniz” Bizim bu konuda çok güzel eğitimlerimiz var. Mindfullness eğitimleri, arkadaşım Ayşın Berkman ile kurumlara nörobilim temelli mindfullness eğitimleri veriyoruz.

Ayrıca herhangi bir işle meşgulken zamanımızın %47’sinde zihnimiz o anda değil. Çünkü zihnin hep olumsuza gitme gibi bir alışkanlığı var. Ya geçmişteki olumsuz anılarda, ya da gelecekle ilgili endişelerde… Çalıştığımız ana odaklandığımız zamanlar çok sınırlı. Her işi aynı anda yapabileceğimizi düşünmemiz de buna yol açıyor. Yöneticiler de buna sebep oluyor, çalışan e-postasına 15-20 dakika bakmaz ise sorun oluyor. Oysa çalışanın yaratıcılığını ortaya çıkarmak için odaklanması gerekir.

Beyin performansını artırmak isteyen genç insanlar için önerileriniz neler?

– KONFOR ALANININ DIŞINA ÇIKMAK
Çok rahat bir hayat bizi çok fazla geliştirmez. Yeni alanlara kaymak yeni beceriler öğrenmek. Zaten yakın bir gelecekte bize tek meslek yetmeyecek. Birkaç meslek gerekecek.

-FİZİKSEL AKTİVİTE
Spor yapmak, hareket etmek önemli… 15-20 dakika açık havada yürümek bile bilişsel fonksiyonları artırmak için önemli.

-BESLENME
Alkol, sigara beyin fonksiyonları için zararlı. Bunun yanı sıra şeker karbonhidrat, rafine paketlenmiş ürünler. Bunlar hangi yaşta olursak olalım beyin fonksiyonlarımızı azaltıyor.

-UYKU
İyi bir uyku beyin fonksiyonlarımızı geliştirmek korumak için çok önemli. Günümüzde önemli bir sorun bu. Uyuyamıyoruz. Uyumadan önce ekran alışkanlığını bırakmak gerek. Cep telefonları ve tabletlerden yayılan mavi ışık beynimizin derinliklerinde melatonin salgılanan merkeze, henüz gece olmadı sinyali veriyor ve bizim melatonin salgımız azalıyor. Melatonin bizi sadece uykuya hazırlamıyor, hem bilişsel fonksiyonlar için önemli hem genç kalmak için önemli. Cep telefonları kaliteli uyku süremizi azaltıyor. Derin uyuduğumuz zaman büyüme hormonu salgılıyoruz. Uyku bunun için de önemli. Büyüme hormonunun etkili salgılanması için ise aç yatmak çok önemli. Yatmadan en az üç saat önce yemek olayını bitirmek gerekiyor.

-SOSYAL MEDYA
Sosyal medyaya bağımlı olmak derinlemesine öğrenmemizi engelliyor ve bizleri yüzeysel insanlar haline getiriyor. Biliyorsunuz IQ kademeli olarak düşüyor artık. Bu durumda birçok şeyi uzun süre hafızada saklamıyoruz. Sessizlik anları çok önemli, yaratıcılık sessizlik anlarında da ortaya çıkıyor.

Kaynak

https://www.dunya.com/dunyanin-iksi/yaraticilik-sessizlik-anlarinda-ortaya-cikiyor-haberi-485016

Stres Yönetimi İçin Mindfulness ve Aromaterapi – Herbafarm

0
Stres Yönetimi İçin Mindfulness ve Aromaterapi
Stres Yönetimi İçin Mindfulness ve Aromaterapi

“Dağınık zihin yerine odaklı ve berrak bir zihne sahip olmak ister miydiniz?”
“Önemli olana odaklansaydınız hayatınız nasıl değişirdi?”
“Kendinize, deneyimlerinize ve çevrenize açık bir kalp ve açık bir zihinle yaklaşmak ister miydiniz?”

Mindfulness; bilinçli olarak dikkati, anda gerçekleşenlere yöneltmek ve bu esnada fark edilenleri yargılamaksızın kabul etmektir. Mindfulness bize otomatik tepkilerden bilinçli tepkilere geçebilme becerisini kazandırır.

Aromaterapi; bitkilerin yaprağı, çiçeği, kökü, tohumu gibi çeşitli bölümlerinden elde edilen uçucu yağlar ile fiziksel, duygusal ve zihinsel iyileşmeyi sağlayan tamamlayıcı bir tedavi yöntemidir.

Stres ile Baş Etme Yolları: Aromaterapi ve Mindfulness Eğitimi ile günümüzün zorlayıcı şartlarında zinde, dayanıklı ve dengeli bir zihne sahip olmanızı sağlayarak hem strese dayanıklılığınızı hem de iyi oluş halinizi destekleyeceksiniz.

Eğitim Konu Başlıkları:

Beyin, Limbik sistem ve koku, stres ve HPA aksı
Stresi azaltmak için Mindfulness ve Aromaterapinin önemi
Klinik çalışma örnekleri

Mindfulness nedir?
Mindfulness için aromaterapiden faydalanmak: bir uygulama
Mindful hareket
Mindfulness meditasyonu
Zihnimizin üç özelliği
Deneyimleyen ben ve hikaye anlatan ben
Otomatik tepkiler yerine tepkimizi seçebilmek

Aromaterapi nedir? Nasıl uygulanır?
Zihni sakinleştiren, stres önleyen uçucu yağlar

Tarih: 19 Aralık 2020
Saat: 10:00-13:00 / Online
Eğitim Kayıt Ücreti: 350 TL (KDV dahil)

Kayıt ve ödeme için aşağıdaki butona tıklayıp websitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Corona Virüs Salgını Döneminde Hekimlerin Yasal Sorumlulukları

0

Halk Sağlığı ve Adli Tıp Uzmanı Dr. Nezih Varol @sahumer_saglik_hukuku_merkezi Salgın hastalıklarla mücadelede hekimlerin sorumlulukları ve hakları (özlük hakları, mali haklar, hizmet verme hakları, eğitime katılma hakları, şiddete karşı korunma hakları), Sağlık Bakanlığı kararlari, İl Hıfzısıhha kararları, filyasyon çalismalari ile ilgili merak ettiginiz konulara ışık tutacak.

Aromaterapiye Giriş Eğitimi – Herbafarm

0
Aromaterapiye Giriş Eğitimi
Aromaterapiye Giriş Eğitimi

Aromaterapi, bitkilerin yaprağı, çiçeği, kökü, tohumu gibi çeşitli bölümlerinden elde edilen uçucu yağlar ile fiziksel, duygusal ve zihinsel iyileşmeyi sağlayan tamamlayıcı bir tedavi yöntemidir.

Merkezi ABD’nde bulunan NAHA (The National Association for Holistic Aromatherapy); Aromaterapi Eğitimi’ne dünya çapında standart getirmeyi amaç edinmiş, binlerce üyesi olan bir dernektir. HerbaFarm Akademi, NAHA Sertifikalı Aromaterapi Eğitimi vermeye yetkili okuldur.

Kimler Katılabilir: Doğanın iyileştirici gücünden faydalanmak isteyen herkesin katılımına açıktır. Temel eğitim şartı aranmamaktadır.

Eğitim Nasıl Gerçekleşecek: Eğitim programına uygun olarak eğitmenlerimiz bilgisayar karşısında sizlere canlı olarak derslerini anlatacaklar. Yayına e-mailinize göndereceğimiz link üzerinden bağlanacaksınız. Herkes tek tek görüntülü bağlanarak sınıf ortamındaki gibi sırayla kendini tanıtma fırsatı da bulacak.

Canlı yayında ekranınızda bir yandan slaytları görecek, bir yandan da hocamızı canlı olarak izleyebileceksiniz. Aynı zamanda chat bölümünden de sorularınızı yazabileceksiniz. Her bölümün sonunda hocalarımız sorularınıza yine canlı olarak cevap verecek.

Eğitim Programı

Meltem Kurtsan

Fitoterapi nedir?
Aromaterapi nedir?
Uçucu yağ nedir?
Uçucu yağlar ne amaçla kullanılır?
Uçucu yağları ne oranda kullanmalıyız?
Uçucu yağ elde etme yöntemleri
Uçucu yağlarda güvenlik
Hidrosol-Hidrolat
Sabit yağ ve diğer bazlar
Antiviral özellikteki uçucu yağlar
Aromaterapi uygulama yöntemleri
Uygulama: Antiviral koklama tuzu üretimi

Kıvılcım Kayabalı

Beynimiz ve kokunun etkisi
Olfaktör sistem
Limbik sistem
HPA Aksı
Koku yolları
Beyinde duysal reseptörlerin dağılımı
Koku duyusu bozuklukları
Aromaterapi ve cilt

Eğitim Kayıt Ücreti: 285 TL (KDV dahil)

Önemli Not: Aromaterapiye Giriş Eğitimi’ni alan katılımcılarımız daha sonra NAHA Sertifikalı Level 1 Aromaterapist Eğitimi’ne devam etmek istedikleri takdirde Aromaterapi Giriş Eğitimi ücreti, NAHA Sertifikalı Level 1 Aromaterapist Eğitimi ücretinden düşülecektir.