Mutluluk Nedir?
Mutlulukla ilgili bugüne kadar binlerce tanımlama yapılmıştır. İbn-i Sina’ya göre mutluluk dünyevi olandan bağımsızdır. Farabi’ye göre insan mutlu olmak için yaratılmıştır. Aristo, mutluluğun hissedilebilir bir durumdan çok bir yaşam tarzı olduğuna inanır. Antik Yunan filozofu Epikür mutluluk için denge ve uyumun önemli olduğunu, azla yetinmeyenin, hiçbir şeyden memnun kalamayacağını savunur. Harvard üniversitesinde 80 yıla yakın bir zamandır devam eden çalışmanın sonuçları da Epikür’ün bu görüşünü desteklemektedir. Çalışmadan çıkan en önemli sonuç; bizi mutlu eden para, şöhret, başarılı bir kariyer, fiziksel sağlık değil, çevremizle kurduğumuz kaliteli ilişkiler.
Bence mutluluk, derin bir huzur ve memnuniyet duygusudur. Eğer içimize bakmayı bilirsek ona zaten sahip olduğumuzu görürüz.
Yunan mitolojisinde mutluluğa dair bir hikayeye göre;
Tanrılar, insanlar mutluluğu arasın ve böylece kıymetli olsun diye saklamaya karar verirler.
Biri der ki,”Göklerin en uzağına saklayalım.”
Diğeri, ”Denizin en dibine…”
Öbürü, ”Ormanın en kuytusuna saklayalım,” der
Sonunda biri der ki, ”İçlerine saklayalım. Oraya bakmak akıllarına gelmez.
- Dünyanın en mutlu insanı olarak etiketlenen Matthieu Ricard topluma yarar sağlayabileceğini düşündüğü mutlulukla ilgili görüşlerini paylaşırken son derece inandırıcı ve tutkulu. Matthieu merhametin lüks olmadığını tam tersi modern dünyanın sorunlarını yanıtlamakta temel ihtiyacımız olduğunu konuşmalarında vurguluyor. Matthieu Ricard, Fransa’da Pasteur Enstitüsünde Moleküler Biyoloji okumuş. 41 yıl önce kendisinde eksik hissettiği huzuru bulmaya Hindistan’a gitmiş. Hindistan’da Budizm okumuş ve Nepal’de bir manastırda yaşamaya başlamış. Matthieu’nun mutluluk düzeyi Wisconsin Üniversitesinde bilimsel olarak da kanıtlanıyor. Çalışma meditasyon uygulayan yüzlerce kişi üzerinde yapılıyor ve bir mutluluk ölçeğinde derecelendiriliyor. Matthieu’nun beyninin sol pre-frontal bölgesinde bugüne kadar kaydedilen en yüksek seviyede faaliyet görülüyor. Bu bölgede değerler +0.3 ile -0.3 arasında ifade edilirken Matthieu’nun -0.45’in üzerinde. Daha önce hiçbir nörolojik testte bu orana rastlanmamış. Ayrıca Matthieu’nun beyninde meditasyon sırasında bilinç, dikkat ve hafızadan sorumlu bölgeler de son derece aktif bulunuyor. Matthieu Richard aslında doğru yere bakan herkes mutluluğu bulabilir diyor. Ona göre kalıcı mutluluk bilgelik, paylaşımcılık, merhametin geliştirilmesi ve nefret, doyumsuzluk, cehalet gibi zihinsel zehirlerin tamamen yok edilmesiyle ortaya çıkabilir.
Matthie’nun mutluluk ve huzur için önerileri;
”Dış dünyayı kontrol gücünüzün sınırlı, geçici ve hatta aldatıcı olduğunu kabul edin. İçinize bakmaya, orayı kontrol etmeye çalışın. Mutluluğu yakalamak istiyorsanız, çaba harcamanız, gelişmeniz gerektiğini bilin.
Öfkenizin farkına varırsanız, öfke kendini besleyemez ve varlığını uzun süre sürdüremez, zamanla yok olur. Öfkenizin farkına varmayı alıştırma yaparak öğrenebilir ve öfkeye giderek daha az yakalanırsınız.
Keyif ile mutluluğu karıştırmayın, keyif insanı yorar, tüketir. Mutluluk öğrenilmesi gereken bir yetenektir. Her insanda bu potansiyel vardır.
Düşüncelerin zihnimize gelmesini durdurmak imkânsızdır ancak etrafınızdaki belirli bir sese ya da nefes alış-verişinize odaklanarak onları biraz olsun susturabilir, zihninizi rahatlatıp temizleyebilirsiniz. Zihninizin kölesi olmak zorunda değilsiniz. Sağlıklı bir beyin, tıpkı bir ayna gibi olmalıdır. Nasıl bir ayna, farklı yüzleri gösteriyor ancak hiçbiri onun üzerinde yapışıp kalmıyorsa, düşüncelerimiz de zihnimizden aynı şekilde akıp geçmeli. Onların akışını izlemeliyiz; tutunup kalmamalıyız.
Dikkatinizi özellikle nefesiniz üzerinde yoğunlaştırın. Bir süre sonra düşünceler gelecektir fakat bunu fark ettiğiniz anda tekrar nefesinize odaklanın. Geçmiş ya da gelecek değil, içinde bulunduğunuz âna odaklanmaya çalışın. Anksiyete yaşıyorsanız, bunu durdurmaya çalışmak ve size kaygı veren düşünceleri unutmak mümkün değildir. Ancak iyi bir gözlemci olduğunuzda kendi kaygınızı da tıpkı dışarıdaki seslerin akışını izlediğiniz gibi izlersiniz.”
Mutluluk bir seçimdir. İstemediğimiz olayları durdurmamız mümkün değil ama bakış açımızı değiştirmek mümkün. Kendimizi gözlemlemek, olumsuz düşüncelerin esiri olmamak, sevgi dolu, kaliteli ilişkiler kurmak mümkün.
Mutlulukla ilgili söylenmiş en güzel sözlerden biri hiç kuşkusuz Mark Twain’e ait.
“Hayat öyle kısa ki; tartışmalara, özür dilemelere, kıskançlıklara, hesap sormalara zaman yok. Sadece sevmek için zaman var ve bunun için, sadece ‘bir an’ var.”
Mutlulukla Kalın